God jul och god fortsättning, hälsar jag till alla er fina som läser min blogg. Här kommer ett halvglatt och halvmelankoliskt inlägg:

Jag är inte en optimist i grund och botten men jag kan inte hjälpa att känna glädje inför jul. Med ett styng av sorg för de ensamma. Jag vet hur det känns att känna ensamhet men kan inte ställa mig bland dem. Det skulle vara fel.

Jag åsyftar de verkligt ensamma. Dem tänker jag på extra såhär vid julen. Varför nu det skall vara så? Men jag känner en riktig sorg i mitt hjärta. Jag vet inte vilka de är, och jag vet inte deras ansikten. Jag vet heller inte hur jag skulle kunna förändra.

Men hjärnan spinner vidare och jag blir tacksam över min faktiska omgivning. Dessa fina människor som om jag bara sträcker ut handen så möter dem den.

Jag känner mig glad, men har inte särskilt mycket julkänsla. Pepparkaksdegen var slut. Men det är inte hela världen.

Pepparkakståget får vänta. Jag tänker på de som fick baka ut den. Kanske för att maskera sorgen inombords.

Nästa kategori är de som är som jag, känner sig ensamma. Detta är ett mellanting.

Men vid jul, tänker jag på forna jular och tankarna är överallt. Även hos andra familjer. Även fast jag inte deltar i just deras firande.

Hos nykteristerna, alkoholisterna och de ensamma. Hos barnen, hos de vuxna men jag försöker vara hos min egen familj och skjuta deras jular åt sidan och ägna mig åt min egen. Jag hamnar i något typ av övergripande perspektiv. Det kan inte hjälpas.

Jag hamnar även mycket i mitt forna jag.

Åter till pepparkaksdegen som var slut, vad symboliserar denna?
Jag blev ledsen när den var slut.

Det är inte lätt att vara på en plats. En önskan att nå längre.

Men jag bestämde mig för att denna jul inte skulle förstöras.
Ett sökande.

Eller lyckan av att känna de forna minnena.